MeeleefGezin kan starten bij kinderen van -9 maanden tot en met 4 jaar van ouders met psychische problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouders met:
Ouders kunnen voldoende basiszorg verlenen.
Indien er sprake is van bijkomende LVB problematiek, bekijken we of de inzet van een meeleefgezin passend is.
Dit lijkt misschien een kleine doelgroep, maar niets is minder waar helaas. Een stad als Apeldoorn kent ongeveer 1600 kinderen uit deze doelgroep, een gemeente als Zutphen bijvoorbeeld 460 kinderen.
Door deze specifieke doelgroep onderscheidt MeeleefGezin zich van andere initiatieven die vaak een bredere doelgroep hebben.
MeeleefGezin biedt een vrijwillig meeleefgezin aan gezinnen die dit nodig hebben. Dit gezin vangt het kind regelmatig op en vormt een vertrouwde en stabiele tweede omgeving waar het kind positieve ervaringen opdoet. Deze ervaringen dragen bij aan een gezonde ontwikkeling van deze kinderen en geven ruimte aan een optimale relatieopbouw tussen ouder(s) en kinderen.
Het ontlast ouders met psychische of verslavingsproblemen, wat bijdraagt aan hun eigen welzijn en de relatie met hun kinderen.
We zetten in op een langdurig contact tussen het kind, de ouders en het meeleefgezin. De uitvoering van MeeleefGezin is gebaseerd op de Infant Mental Health-visie. Meer informatie hierover vindt u hier.
MeeleefGezin werkt resultaatgericht. Dit betekent dat de gemeente alleen betaalt voor dat gedeelte van de match dat is uitgevoerd. Het proces van een match is opgedeeld in drie modules: de voorbereiding, de training en de opvang.
Neemt u als u meer informatie wil, over bijvoorbeeld de kosten van MeeleefGezin, contact met ons op!
MeeleefGezin richt zich specifiek op de doelgroep kinderen (bij aanvang) van -9 maanden tot en met 4 jaar van ouders met psychische problemen. Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van gehechtheids- en ontwikkelingsproblematiek en op het zelf ontwikkelen van een psychische stoornis.
Het is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling belangrijk dat deze kinderen, naast de gehechtheid aan de ouders, ook een gehechtheidsrelatie opbouwen met andere vaste verzorgers. De beschermende factor van een sociaal netwerk ontbreekt vaak.
Ook bevinden deze kinderen zich vaak in een omgeving waarin ze zich niet optimaal kunnen ontplooien. Er kunnen risicofactoren aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld werkloosheid, ongunstige buurt, alleenstaand ouderschap, tienermoederschap en/of relatieproblemen tussen ouders.
Het brein van een kind is de eerste 1000 dagen sterk in ontwikkeling. Het kind heeft in die tijd veel behoefte aan een voorspelbare leefomgeving met positieve aandacht, structuur en rust. Door de kwetsbaarheid van de ouders en het oplopen van stress merken zij niet altijd in staat te zijn te beantwoorden aan die behoefte van hun kind.
Ouders met psychische problemen geven aan behoefte te hebben aan steun in de omgang met hun kinderen. Zij kiezen dan ook vrijwillig voor de inzet van een meeleefgezin.
De begeleiding van de match vindt plaats door een MeeleefGezin professional.
De professionals begeleiden in de matchingsfase intensief de koppeling van de gezinnen. Na de match zijn er nog een aantal contactmomenten tussen de gezinnen en de professionals. De professionals zijn daarnaast altijd beschikbaar voor vragen in de eerste periode van twee jaar.
Ouders kunnen zichzelf aanmelden via de website of krijgen een verwijzing van een hulpverlener of huisarts. Het sociaal/wijk team moet soms akkoord geven voordat de interventie wordt gestart. Een koppeling tussen gezinnen komt zorgvuldig tot stand en is maatwerk. Op basis van de wensen van beide gezinnen, zoeken wij de best mogelijke koppeling. Vervolgens vindt er een kennismaking plaats, onder begeleiding van professionals, om te zien of er een klik is tussen de gezinnen.
Als er een klik is, leggen de gezinnen afspraken vast in een overeenkomst. Het is vrijwilligerswerk. In het belang van het jonge kind kan het niet als vrijblijvend worden opgevat. Het meeleefgezin wordt onderdeel van het sociale netwerk van het kind en de ouders.
Het meeleefgezin wordt gescreend en volgt een uitgebreide training ter voorbereiding op de opvang.
MeeleefGezin is in twee regio's actief: Utrecht en Lekstroom. We werken hard aan verspreiding van MeeleefGezin over meer regio's! Klik op de kaart en zie welke professionals actief zijn in de regio's.
Als de gemeente waar ouders en kind wonen bereid is om eenmalig te betalen voor een match, kunnen we uit aanmeldingen van buiten de actieve regio's soms ook een mooie match maken!
Utrecht
In Utrecht wordt meeleefgezin uitgevoerd door Lokalis, Spoor030 en KOOS.
Je kunt het team bereiken via meeleefgezinnen@buurtteamsutrecht.nl.
Neemt u voor meer informatie contact op met MeeleefGezin.