Meke
Meeleefmoeder van Mark
"Een cadeautje"
Mark is voor ons vanaf dag één een cadeautje. Een ontroerend leuk cadeautje.
Voor ouders met psychische problemen kan het lastig zijn om aan te voelen wat hun kind nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat zij hier van huis uit minder mee bekend zijn, door angstige of depressieve gevoelens of omdat er veel zorgen zijn.
Het meeleefgezin* is er voor het kind. Het kind doet positieve ervaringen op in deze vertrouwde en stabiele tweede omgeving. Door het vrijwillig opnemen in jouw gezinssituatie en omgeving wordt het kind gestimuleerd tot spel, komt het tot rust en wordt het gezien en gehoord. Je kijkt op de momenten dat het kind bij jou is wat het nodig heeft en sluit hierop aan.
* dit kan een stel of alleenstaand persoon zijn, met of zonder kinderen
MeeleefGezin richt zich bij de start op kinderen van -9 maanden tot en met 4 jaar van ouders met psychische problemen. Al voor de geboorte kunnen we een match maken. Dit kan al veel stress wegnemen bij aanstaande ouders.
Een meeleefgezin vangt, na uitgebreide screening en training, het kind een dag per week en een weekend per maand op. Regelmaat is belangrijk voor het kind om te kunnen hechten aan jouw meeleefgezin.
Professionals begeleiden de koppeling van beide gezinnen. Alles is gericht op een goede match. Hierdoor kan een langdurige relatie ontstaan tussen het kind en jouw gezin.
Het eerste contact met ouders heb je tijdens de kennismaking, onder begeleiding van professionals. Het is belangrijk dat er een goede klik is tussen beide gezinnen. Ook al zijn er verschillen in normen en waarden.
Je wisselt tijdens het halen en brengen van het kind informatie uit over de zorg en aanpak die de ouders belangrijk vinden. Jullie gezin sluit hier zoveel mogelijk op aan, zonder eigen waarden en normen los te laten.
Ouders bepalen zelf wat zij doen op de dagen dat hun kind bij jou in het meeleefgezin is.
Op basis van de wensen van beide gezinnen, zoeken wij de best mogelijke koppeling. Hierbij houden wij ook rekening met de reisafstand tussen de gezinnen.
Vervolgens maak je onder begeleiding van een professional kennis met het kind en de ouder(s). Als er een klik is, tekenen beide gezinnen een overeenkomst met daarin de afspraken.
We zetten in op een langdurig contact tussen het kind en jullie meeleefgezin. De meeleefgezinnen doen de opvang vrijwillig, je ontvangt geen vergoeding. In het belang van het jonge kind kan het niet als vrijblijvend worden opgevat. Vandaar de overeenkomst.
Hier lees je meer over de opbouw in 3 modules en vind je veelgestelde vragen.
Professionals begeleiden de koppeling van beide gezinnen. Zij zijn betrokken bij de screening, de training en de kennismaking. Twee jaar lang zijn er contactmomenten met deze professionals. In die periode kunnen jullie als meeleefgezin bij vragen of problemen altijd contact opnemen met hen.
Meer weten over meeleefgezin?
Neem contact met ons op!